Kako izdati knjigu?

Kako sama da izdaš svoju knjigu?

Pročitajte tekst i izbegnite zapetljancije :)!

KAKO SAMA DA IZDAŠ KNJIGU?

Napisala si knjigu i ne znaš od čega prvo da počneš i kome da se obratiš. U ovom tekstu ćeš naći sve potrebne savete.

  1. ILUSTRACIJE 

Dakle ovako, prvo šta treba da uradite kada ste završili sa pisanjem je da pronađete ilustratora koji će oživeti vaše priče i prilagoditi ih uzrastu . Važno je da ilustratoru kažete ko su čitaoci i pošaljete mu/joj ceo tekst. 

  1. LEKTURA

Kada su ilustracije gotove, ili dok su u procesu izrade, pronađite lektora koji će pregledati vaš rukopis. Nemojte se blamirati sa greškama koje se moraju deseti, osim ako i sami niste lektor. Osim toga, važno je naći lektora koji neće samo da ispravi tačku i zarez, već će prilagoditi rečenice uzrastu kome je namenjena knjiga. Lektor će pričama ili pesmama dati završni sjaj.

  1. PRELOM

Kada imate gotove ilustratracije i tekst morate uraditi prelom i pripremu za štampu. Prelom, uglavnom, zna da radi ilustrator, ukoliko ne zna, morate pronaći nekog ko će to uraditi za vas. 

  1. NARODNA BIBLIOTEKA

Sledeći korak je da kontaktirate Narodnu Biblioteku Srbije gde podnosite zahtev za izdavanje CIP-a, ili katalogizacije, i ISBN– a za vašu knjigu. Oni će vam detaljno reći šta treba da uradite i koja je procedura za to. Ali, pre nego što ste podneli zahtev za ISBN i CIP morate odlučiti da li knjigu izdajete za svoj gušt ili želite da bude dostupna svima. Zavisno od te odluke drugačije popunjavate zahtev. Ovo je takođe jako važno da odlučite na vreme zbog formiranja cene, o tome ću pisati ispod.

  1. PRODAJA

Ukoliko želite da se vaša knjiga nađe u prodavnicima morate da je izdate kao pravno lice. To znači da morate da imate firmu koja će biti izdavač vaše knjige i kao pravno lice, tj firma, možete sklopiti ugovor sa distributerima, knjižarama, internet prodavnicama itd.

Ukoliko nemate svoju firmu, možete da pitate nekog vama bliskog ko ima firmu da izda vašu knjigu. 

Ukoliko vam je sve ovo mnogo zapetljano i prosto ne želite ovim da se bavite – postoji opcija da idete preko izdavača. Ali i tu je put težak, možda i teži. Veliki lanci knjižara neće izdati vašu knjigu, prosto vam neće odgovoriti na upit, tj vrlo su male šanse za to. To je za njih veliki rizik i nemaju razloga to da rade osim ako ste poznata ličnost pa samim tim garantujete prodaju. Zato postoje manje izdavačke kuce koje će možda ,ako imate sreće, i ako ste uporni, pogledati vaš mejl i razmotriti opciju da izdaju vaš rukopis. 

6. CENA

Sada kada ste skroz završili knjigu, i jedva čekate da objavite, morate da formirate cenu. 

Važno je da znate da dve stvari određuju cenu – tiraž i tržište.

Ako uradite tiraž od 100 komada cena izrade po komadu će biti skoro duplo skuplja nego ako radite tiraž od 500 komada.

Mnogima taj broj 500 izgleda mnogo, misle se šta će sa toliko knjiga. Ali, verujte da možete biti problemu ako uradite mali tiraž jer ste tada prinuđeni da stavite visoku cenu kako biste pokrili svoj trošak i zaradili. I šta se onda desi – stavite  visoku cenu, a kupac na to još mora da plati i poštarinu i sve to zajedno ispadne mnogo novca za nešto što u knjižarama može da se nađe za duplo manje. Zašto? Zato što niste razmislili.

Dakle, razmislite. Prošetajte po sajtovima knjižara, pogledajte cene, a kada budete u prilici idite do knjižara i opipajte papire i korice kako biste tačno znali šta želite.

I razmislite dobro. 

Moj primer: Metla i drugari košta 650 dinara. Naravno da je uloženo mnogo više truda nego što cena kaže. Milica, ilustratorka, i ja mesecima smo radile ,10 meseci, na toj knjizi. Tu su troškovi sajta i mog vremena , jer sve sama radim, kao i troškovi marketinga na društvenim mrežama.. Ali, ne mogu na to da gledam kao na prave troškove jer ipak sve to je investicija u budućnost. I pošto sam se dobro raspitala, na sve strane, odlučila sam da ću staviti cenu 650 dinara. Za tih 650 knjigu šaljem upakovanu u ovo dizajnirano pakovanje koje vidite na slici ispod.

I knjiga se prodaje se super. 27 strana, tvrd povez i pakovanje – 650 din 

Uradila sam tiraž od 500 komada. Da sam uradila manji morala bih da povećam cenu.

Nadam se da vam je tekst pomogao, ukoliko imate dodatnih pitanja, pišite 🙂

Tea

Leave a Reply