Pomozite detetu da odraste

Kako čitanje i kvalitetna igra pomaže detetu da poraste u zrelu osobu?

Daću vam veliku motivaciju da čitate deci. Čitanje je poboljšanje fokusa i koncentracije, što je od izuzetne važnosti u današnjoj fabrici digitalnih sadržaja koja otežava naš fokus i smanjuje pažnju = ” zaglupljuje”.

Naše kompulsivno ponašanje motivisano strahom da nešto ne propustimo, sprečava nas da održimo pažnju. Zbog čega nam slušanje, ili bilo koji zadatak koji iziskuje razmišljanje, teško pada. Nije lako usredsrediti se na ono što se dešava u stvarnom svetu kada smo zaokupirani time šta se dešava u virtuelnom. Gubimo sposobnost da maštamo i sanjamo na javi jer to zahteva da svoju pažnju fokusiramo na jednu stvar. A neka otkrića i skoro sva umetnička dela nastala su iz maštanja i zamišljanja. Istraživanje Microsofta pokazalo je da je od 2000 godine prosečno vreme trajanja koncentracije palo sa 12 na 6 sekundi.  Sada nam je jasno zašto svi portali koje prenose vesti objavljuju svega nekoliko rečenica o najnovijim vestima, praćenih živopisnim slikama, video snimcima i animacijama umesto tekstova koji su pre samo jednu deceniju bili dugački jedan pasus i bili standard u pisanju vesti. Stručnjaci za analizu ponašanja korisnika interneta kažu da većina korisnika posveti 15 sekundi tekstovima pre nego što odluči da nastavi dalje, a ako web stranici treba više od 3 sekunde da se očita ljudi smesta prelaze na drugi sadržaj, jer ih čekanje nervira.  Tako da ako i dalje čitate ovaj tekst, ja sam zaista ushićena.

Ljudski mozak nije opremljen da izlazi na kraj sa količinom informacija kojom je zatrpan. Zato se potrudite da vašoj deci budete prvi i najbolji primer, da budete posvećen roditelj, jer svet, ovakav kakav je, nam svakoga dana donosi nove izazove. Čitajte deci, slažite kocke, slagalice, igrajte fudbal, balet, plivajte. Zajedno. Pomozite deci da budu sposobni da vode uredan i lep život, da budu samostalni i vredni ljudi.

Pogledajte ponudu naših knjiga i društvenih igara za kvalitetno druženje sa decom.

Leave a Reply