Uštedi vreme – odredi prioritete

Manje vremena – više fokusa

Dvoje male dece, obaveze oko kuće, posao i trening – i tako svakoga dana…I kako u takav raspored uglaviti vreme za sebe i prijatelje? Uglavnom nikako. Ali, uz jasno određene prioritete, nekada uspem. Podeliću sa vama kako prioritizujem svoje obaveze, ali pre toga želim da kažem da je stalan nedostatak vremena zaista preoblikovao moj način života. Sada znam koliko zaista vremena imam svakoga dana. Naučila sam da za tih par sati, kada deca nisu sa mnom, moram da radim kao mašina i trčim sa obaveze na obavezu da bih postigla sve šta sam isplanirala. I uvek sve uradim do kraja. Takav raspored mi donosi bolju koncentraciju i želju za novim izazovima. Ranije, kada nisam imala decu, bila sam vidno sporija, ni blizu dosetljiva kao sada, i manje hrabra za nove stvari. Sada tačno znam sa koliko vremena rapolažem i svesna sam da moja deca trpe ako odložim samo jednu obavezu. To je rezultiralo da postanem mnogo produktivnija nego ranije kada sam imala više vremena.

Prioriteti – važno je da znaš da odvojiš bitno od nebitnog

Ako si uvek u panici da nemaš dovoljno vremena, najbolje je da odrediš sebi prioritete kako ne bi trošila svoje dragoceno vreme na stvari koje u datom trenutku nisu važne.

4 stvari koje mi pomažu da uštedim na vremenu i stignem “SVE” 🙂

1.U nabavku ne idem. Suprug ide i to isključivo jednom nedeljno, radnim danom, ujutru u 7h. On jako puno radi i ne može da priušti sat vremena provedinih u prodavnici. Ujutru rano,u 7h ima svega par ljudi u supermarketu. U to vreme cela kupovina je završena za oko 30 minuta – do najmanje sitnice – tako da nemamo potrebu da idemo u nabavku ostalim danima. To je ogromna ušteda vremena.

2. Trudim se da smanjim broj odluka koje donosim na dnevnom nivou. Svakog dana donosim na stotine odluka za sebe i za svoju decu. Svaka odluka koju donesem iziskuje mentalnu energiju. Samo razmišljanje da li izabrati A ili B me umara i osećam da smanjuje moju koncentraciju za kasnije u toku dana. Dakle, što više odluka donosim na dnevnom nivou moj proces odlučivanja je slabiji i sporiji. Tako da sam prestala da se opterećujem biranjem garderobe. Uklapanje stilova i boja za mene je gubljenje vremena. Ne zanima me previše. Zato imam par kombinacija neutralnih koje sa svim slažu i uvek to nosim. To je to.

3.Rutina takođe pomaže produktivnosti i štedi na vremenu tako što ne zahteva razmišljanje oko sitnica. Evo mog primera:

Sitne ovsene pahuljice prelivene vrućom vodom sa kašikom meda, kakaom, bademima, lešnicima i malo sušenog ananasa.


Uvek doručkujem isto – ovsene pahuljice na vodi sa suvim voćem. Spremi se za par čas i posle takvog doručka kuhinja je sređena za minut.
Jedem uvek istu užinu koja stoji već spremna i odvojena po porcijama 🙂 – Miks badema, lešnika i suvog grožđa, nekad i red crne čokolade. Odovjena je po porcijama kako bih pri izlasku iz kuće ponela sa sobom i izbegla nezdravo grickanje. Pakujem užinu u male Ikea kesice sa crvenim “rajfešlusom”, verovatno većina vas zna koje su to. A nekada spremim i kuglice – miks lešnika, ili badema i urmi, nekada dodam kakao i kokos.

4.Vežbanjesamodisciplina


Svakodnevno vežbanje je moj prioritet. Daje mi snagu, dodatnu energiju i poboljšava raspoloženje pogotovo tokom kišnih i tmurnih dana. Takođe, što duže vežbam sve mi jasnije postaje da jačam samodisciplinu, a ne samo telo. Verujte to je prelep osećaj. I kada je onaj najgori dan, kada mi se nikako ne vežba, uvek odvojim bar 20 minuta jer znam da na taj način pobeđujem sebe, bolja sam svakoga dana i jačam svoj karakter.

Kada se samodisciplinujete u jednom životnom polju, biće vam lakše da to prenesete i na drugo polje, šta god to bilo. Recimo, nakon treninga, uvešćete disciplinu u svoju ishranu a onda verovatno i u vaše radne navike. Jedna aktivnost povlači drugu. Na kraju krajeva – skoro ceo uspeh je stvar discipline i volje.

Da li se slažete?

Leave a Reply