Istina koju mame sa dečacima moraju da znaju

Imam dva dečaka. Nemam devojčicu. Stalno čujem pitanja “ Hoćete li imati još jedno , možda bude devojčica ovog puta”, kao da imati samo dečake na neki načim ometam priroran redosled univerzuma.

Evo nekih komentara koje dobijam trenutno:

“Bolje je imati devojčicu, kad ostariš tvoji sinovi te neće paziti. “

“Nemam drugo dete zato što ne bih mogla sa dva dečaka”

“Imaš dva dečaka? uf blago tebi” – ironičan osmeh.

I naravno da – kad toliko puta čujem ovako, nešto počinjem da mislim da li je zaista ovako. Srećom okrenem se knjizi, čitam i shvatim da su to gluposti. 

Sve na ovom svetu ima svoje prednosti i mane pa tako i imati dečake umesto devojčica ima prednosti. Cenim nezamislivu lepotu tih prednosti i sve izazove koje mi donosi svaki novi dan sa dečacima. I podelicu ih sa tobom.

Njihova si prva ljubav. Zaljubićeš se u tvoje dečake i oni u tebe na najnežniji način. Uz tebe će naučiti kako da vole žene i kako da budu voljeni.

Prototip. Ti si njihov primer žene, njihov ženski prototip. Pokazaćeš im tvoja očekivanja za poštovanje i ljubaznost. Nikada nije rano, ni kasno da im pokažeš kako da tretiraju tebe kao mamu, kao damu i kao ženu. Dečaci sa jakim mamama, koje poštuju sebe će za sebe tražiti partnerku sličnu njihovoj mami i biti bolji partneri za nju

Da, pitaćes se često šta bi bilo da je bilo …

Naravno da se pitam kako bi izgledalo da imam devojčicu, i još više kada mi drugi to spominju stalno. To je valjda i normalno – put kojim ne krenemo uvek donosi ono čuveno “ a šta da je bilo ,i šta ako.” 

Ali, drage mame – odgajiti nežne muškarce je privilegija

Kažu da je više problematičnih muškaraca nego žena. Statistika nam govori da većina nasilja i kriminala u svetu dolazi od muškaraca. Odgajati dobre i lepo vaspitane dečake je zaista počasan posao. Takvi muškarci su kao biseri u moru. Nežni i ljubazni. Oni neguju žene i decu. Oni su ljubavni i posvećeni muževi. 

Teško je podići ovakve muškarce, treba dosta rada i truda ali sve je na tebi, mama. Dobila si sjajan zadatak. Prihvati ga i uživaj u nagradi. 

Leave a Reply